Nieuwe dingen

Een tijdje geleden hoorde ik een verhaal over een wielrenner die onderpresteerde in zijn sport omdat hij onzeker was. Het was een volwassenen man, getrouwd en moest gaan werken aan zijn zelfvertrouwen. Hij durfde vrij weinig.

Het gaat om dingen als; iets vragen aan een medewerker in een winkel, iemand opbellen, zelfstandig dingen ondernemen. Er waren nog veel meer voorbeelden ik ben het helaas vergeten. Er kwam een plan van aanpak voor hem waarbij zijn vrouw hem ging helpen. Zij bedacht in eerste instantie kleine opdrachten voor hem die hij moest gaan uitvoeren. Zoals zelf boodschappen doen, een telefoontje plegen, de weg vragen aan een onbekende. Toen dit hem lukte werden de opdrachten steeds meer uitgebreid en zo groeide zijn zelfvertrouwen. 

 

Wanneer ik terug denk aan mezelf als kind durfde ik niet veel. Ik was het liefst veilig thuis en buitenshuis met m'n ouders om me heen. Ik deed ook het liefst alleen de dingen waarvan ik zeker wist dat ik ze kon. Inmiddels ben ik 37 en durf ik redelijk wat maar nog steeds is er veel wat ik spannend vind. Inmiddels weet ik dat de meeste mensen en dingen wel meevallen en dat ik vrij veel kan. Wellicht is door dingen te doen de beste manier om meer vertrouwen te krijgen in jezelf.

 

Kinderen hebben vaak verschillende redenen om zich onzeker te voelen, maar er zijn tal van manieren om ze te ondersteunen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

 

Hier zijn enkele tips:

  • Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat je kind zich thuis veilig voelt om nieuwe dingen te proberen en fouten te maken. Straf fouten niet, maar moedig je kind aan om het opnieuw te proberen.
  • Bouw aan een positief zelfbeeld: Geef je kind regelmatig complimentjes en erken zijn of haar inspanningen. Help je kind om zijn sterke punten te ontdekken en te waarderen.
  • Stel realistische doelen: Begin met kleine, haalbare doelen en bouw geleidelijk op naar grotere uitdagingen. Dit geeft je kind een gevoel van voldoening en moedigt aan om door te gaan.
  • Moedig zelfstandigheid aan: Laat je kind zelf keuzes maken en problemen oplossen. Dit geeft je kind een gevoel van controle en verantwoordelijkheid.
  • Leer omgaan met angst: Praat met je kind over zijn angsten en help hem of haar om te begrijpen dat het normaal is om soms bang te zijn. Leer samen technieken om met angst om te gaan, zoals diep ademhalen of visualisatie.
  • Wees een rolmodel: Kinderen leren door te imiteren. Toon je kind dat het oké is om nieuwe dingen te proberen en fouten te maken.

 

Enkele praktische oefeningen:

  • Samen nieuwe dingen proberen: Ga samen iets nieuws doen, zoals een sport proberen of een nieuwe hobby oppakken. Zo ben ik samen met m'n dochter proeflessen gaan volgen bij atletiek.
  • Rollenspellen: Speel samen situaties na waarin je kind zich onzeker voelt, zoals een presentatie geven of een gesprek aangaan met een onbekende.
  • Positieve affirmaties: Help je kind om positieve affirmaties te gebruiken, zoals "Ik kan dit" of "Ik ben sterk".
  • Visualisatie: Laat je kind zich voorstellen hoe hij of zij een bepaalde situatie succesvol aanpakt.

 

Onthoud: Het ontwikkelen van meer durf is een proces dat tijd kost. Wees geduldig en ondersteunend en vier samen de kleine overwinningen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.